Polonia

Situata in centrul Europei, Polonia si-a regasit menirea ca destinatie de vacante. In primii ani dupa revolutiile din 1989, Praga si Budapesta apareau in toate titlurile din ziare. Acum, calatorii cauta ceva nou si mai indepartat. Frumusetea Poloniei poate fi admirata atat in orasele vechi, cat si in peisajul salbatic din parcurile nationale si rezervatiile naturale. Regiunile tarii sunt, in mare, impartite pe orizontala - coasta Baltica si regiunea lacurilor post-glaciare.
Centrul Poloniei este impartit intre terenurile joase din nord si cele inalte din sud, ce includ zona calcaroasa Krakow-Wielum, grote si castele medievale. In sud se afla Muntii Carpati si Tatra, care va fera facilitati pentru diverse sporturi si traditie folclorica. Polonia este o natiune care se mandreste cu patrimoniul sau cultural, teatrele si companiile de muzica si opera regasindu-se din abundenta. In fostul oras de textile Lodz se afla o scoala de film, alma mater a regizorilor Roman Polanski si Krzysztof Kieslowski.
Desi aici s-au nascut si compozitorul Frederick Chopin, chimista Marie Curie si astronomul Nicolae Copernic, Polonia este cunoscuta cel mai bine pentru grevele de pe santierul naval Gdansk, cand Lech Walesa si sindicatul Solidaritatea s-au ridicat pentru prima data impotriva guvernului comunist, in 1980.
Principalele atractii turistice
• Vizitati Varsovia, unde centrul istoric a fost renovat dupa planurile originale si picturi din secolele XVII si XVIII. Vizitati o cafenea din piata (rynek) din centrul istoric, Muzeul de Istorie si magazinele de antichitati.
• Mergeti cu liftul pana la etajul 30 al Palatului Culturii si Stiintei, unde se afla o punte de observatie ce va ofera privelisti panoramice ale Varsoviei. Aceasta cladire a fost daruita Poloniei in 1953 de Stalin, ca simbol al \'prieteniei polonezo-sovietice\'.
• Muzeul Revolta Varsoviei va ofera experiente educationale si interactive prin filme, marturii si artefacte din vremurile in care locuitorii Varsoviei erau activisti ai miscarii de rezistenta.
• Vizitati conacul in care s-a nascut Frederick Chopin, in Zelazowa Wola, la 53km vest de Varsovia. Atractiile includ un parc atragator, recitaluri pe timpul verii si obiecte de mobilier si instrumente muzicale din secolul XIX.
• Vizitati piata in stil renascentist din Zamosc, unul dintre multele locuri din Polonia listate ca patrimoniu mondial de catre UNESCO.
• Treceti prin Poarta Cracoviei construita la sfarsitul secolului XIV si reconstruita in 1782. Aceasta poarta este considerata a fi un simbol arhitectural al orasului Lublin si este intrarea principala in centrul istoric. De asemenea, adaposteste un muzeu de istorie.
• Cufundati-va in centrul istoric al Cracoviei. In mijloc se afla cea mai mare piata din Europa si cladirea primariei, care a fost reconstruita in secolul XIX, dintr-un centru comercial din secolul XIV.
• Tot in Cracovia, vizitati Universitatea Jagiellonski, intemeiata in 1364, una dintre cele mai vechi din Europa. In fostul cartier evreiesc Kazimierz se afla Sinagoga Remuh. Castelul Wawel detine cea mai mare colectie de tapiserii din lume, iar alaturi se afla o catedrala gotica.
• Descoperiti mina de sare Wieliczka. Dintre cei 359km de coridoare, 2km sunt accesibili vizitatorilor. Traseul turistic merge pana la 135m adancime si cuprinde camere impresionante, basoreliefuri, candelabre si o capela sculptata in sare.
• Admirati icoana miraculoasa a Fecioarei Indoliate din complexul manastiresc urias Jasna Gora din Czestochowa, la 100km nord de Cracovia.
• Cautati cele 100 de poduri din orasul Wroclaw. Alte atractii includ primaria din secolul XV, Muzeul Etnografic din Palatul Regal si catedrala de pe Ostrow Tumski (Insula Catedrala).
• Indreptati-va spre Gdansk pentru a vedea cea mai mare biserica gotica din lume - bazilica Sf Maria. Statiunea de litoral din apropiere, Spot, are cel mai lung ponton din Europa (500m). La scurta distanta se afla peninsula Hel, regiunea lacurilor Kashubian si castelele teutonice de la Malbork si Gniew.
• Vizitati orasul medieval Torun si centrul sau istoric in stil gotic.
• Faceti drumetii in parcurile nationale si rezervatiile naturale ale Poloniei - Parcul National Kampinos se afla langa Varsovia. Mai departe, Parcul National Bieszczady face parte din lantul muntos Carpati si contine portiuni din marea padure Bieszczady, in care salasluiesc ursi bruni, rasi si pisici salbatice. Parcul National Bialowieza este unul dintre ultimele refugii ale bizonului european.
• Mergeti la schi sau catarari alpine in Muntii Tatra. Zakopane este un centru pentru alpinism si sporturi de iarna, care va ofera si o atmosfera de poveste - case din lemn si localnici care inca mai folosesc portul traditional. Vizitati valea Koscieliska, muntele Kasprowy Wierch si lacul glaciar Morskie Oko.
• Relaxati-va pe plajele coastei Pomerania - Kolobrzeg sau Leba. Plaja are legatura cu Parcul National Slowinski, faimos datorita dunelor de nisip ce se muta in fiecare an cu cativa centimetri.
• Aduceti un omagiu victimilor holocaustului la lagarul de concentratie Auschwitz-Birkenau, la 70km de Cracovia. Este o experienta trista, insa va ofera o perspectiva a faptelor istorice.

 

 

Nu avem in acest moment hoteluri disponibile la aceasta destinatie